Sign in to follow this  
Followers 0

Midnight

13 posts in this topic

Posted · Report post

Midnight - Back to the Cool Math Games

If it were two hours later, it would be half as long until midnight as it would be if it were an hour later. What time is it now?

This old topic is locked since it was answered many times. You can check solution in the Spoiler below.

Pls visit New Puzzles section to see always fresh brain teasers.

Midnight - solution

9 p.m.

0

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

9 PM

(1) 9 PM + 2 hrs = 11 PM or (midnight - 11 PM) = 1 hr

(2) 9 PM + 1 hr = 10 PM (midnight - 10 PM) = 2 hrs

So, (1) = 1/2 of (2)

OR straight up:

Where:

X = Solution Time

T = Midnight - X

(a) 12 - (X + 1) = T

(b.1) 12 - (X + 2) = T/2

(b.2) 24 - (2*X + 4) = T

Then:

(a) = (b.2) gives:

(c.1) 12 - (X + 1) = 24 - (2*X + 4)

(c.2) - X - 1 = 12 - 2*X - 4

(c.3) X = 12 - 3 = 9

0

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

I HATE number puzzles.

I never excelled at math. So that makes me an "arithmephobe." Words and punctuation were always my forte.

0

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

its not even a numbers puzzle...its common sense

if its 9pm... 2 hours later would be 11pm.. 1 hour later would be 10 pm... 11pm is half the distance from midnight as 10pm

0

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

I got the easy answer of course, but wouldn't 10:20 pm work as well if you think of it a bit differently? One hour later is 11:20, 40 minutes away from midnight, 2 hours later would be 12:20, 20 minutes away from midnight. 20 is half of 40(for those who need the help lol)

0

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

I got the easy answer of course, but wouldn't 10:20 pm work as well if you think of it a bit differently? One hour later is 11:20, 40 minutes away from midnight, 2 hours later would be 12:20, 20 minutes away from midnight. 20 is half of 40(for those who need the help lol)

Except that the original puzzle states "half as long until midnight". If it were "half as far from midnight", 10:20 pm would work. However, 12:20am is a whopping 23 hours and 40 minutes from the next midnight, which throws the whole thing off...

0

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

why coulnt it be 8pm.

That would be 4 hours until midnight- if its two hours later- its 10pm. which is two hours until midnight.

2 hrs. is half as long as 4 hrs. so why cant this work??

0

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

why coulnt it be 8pm.

That would be 4 hours until midnight- if its two hours later- its 10pm. which is two hours until midnight.

2 hrs. is half as long as 4 hrs. so why cant this work??

wrong because:

If it were two hours later (10pm), it would be half as long until midnight (2 hours to midnight) as it would be if it were an hour later (at 9pm = remember your starting point is 8 pm = 3 hours to midnight which is not 2x2 hours).

0

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

9pm

let x = the current time.

2 hrs later = x + 2; 1 hrs later = x + 1

the statement means:

12 - (x + 1) = (1/2) {12 - (x+1)}

so 24 - 2x - 2 = 12 - x - 1

x = 24 - 2 - 12 + 1

= 9

[\b]

0

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

YES!!! for the first time ever, i managed to solve a puzzle!!!

9pm!!! 2hrs later, it'll b 11pm, ie an hour frm mdnite, n 1 hr later, it'll 10pm, ie, 2hrs frm mdnite!!

0

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

the equation formed is really simple...

120+x = 60+2x

=> x=60

and hence time = midnight - 180 minutes = 9 pm

haha!! i love maths!! :D

\m/

0

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

you lost me when you started throwing in the math... I don't like math anymore... look what you did... you just ruined my life... :( I'm going to say that its 9 because it's 9 right now. and that's my answer. ha. I have my life back. look what you didn't do.... :lol:

0

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

9pm

let x = the current time.

2 hrs later = x + 2; 1 hrs later = x + 1

the statement means:

12 - (x + 1) = (1/2) {12 - (x+1)}

so 24 - 2x - 2 = 12 - x - 1

x = 24 - 2 - 12 + 1

= 9

[\b]

24 - 2 - 12 + 1 = 11 :) not 9

0

Share this post


Link to post
Share on other sites
This topic is now closed to further replies.
Sign in to follow this  
Followers 0

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.